A Walk About Music 22. – zondag 24 april 2022

Ook in 2022 organiseren wij onze muzikale wandeling op zondag 24 april (lekker in het voorjaar met hopelijk mooi weer voor een wandeling) . Het blokkenschema kan je onderaan deze pagina vinden. Een goed leesbare versie kan je opvragen via frank.vd.berg@online.nl .

Rondje Muzikale Vesting

In 2022 herdenken we met 39 andere gemeenten het jaar 1572 dat door historici gezien wordt als de geboorte van Nederland, d.w.z. als natie. Willem van Oranje leidde toen de Opstand tegen Spaanse overheersing. Edam was destijds een van de 18 steden die zich aan zijn zijde schaarde. Willem van Oranje was voor vrijheid van geweten en geloof. Hij plantte de zaadjes voor een zoektocht waar we al 450 jaar mee bezig zijn. Juist in deze ‘coronatijd’ weer extra actueel. We noemen ze de vier V’s: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid.

Dit thema verbinden we dit jaar aan ons muzikale rondje Vesting. In een lint van heerlijke optredens kun je genieten van originele rootsmuziek. Muziek met een originele oorsprong, maar verbonden met deze tijd.

Bij een mooie wandeling horen ook mooie artiesten en dat de wereld weer opengaat merken we aan het aanbod aan prachtige acts waarmee we weer heel fijne wandeling kunnen maken.

Je kan dit jaar je e-ticket Alleen omwisselen bij de Harmonie tussen 12.00 en 13.00 uur. Het programma start om 13.00 uur!!

Er zijn zeven locaties rond de vesting. Het blokkenschema maken we half maart bekend. Kaarten kosten € 20,00 (ex fee) en zijn online te koop via www.harmonie-edam.nl . Fysieke tickets zijn na 5 maart verkrijgbaar aan de bar in de Harmonie en bij Dwars Cadeaus.

Hoth Brothers (usa)
Hoth Brothers is het zijproject van Boris McCutcheon en zijn muzikale maatje Bard Edrington V. Beiden zijn hardwerkende mannen uit New Mexico, en zoals het met veel muzikanten gaat moeten ze af en toe de mouwen opstropen om het geld te verdienen wat ze met alleen muziek maken niet lukt. Al hebben de ‘broeders’ ieder een eigen solocarrière, tijdens het plukken in de boomgaard werd het plan gesmeed om de krachten te bundelen. Zo ontstond het album Workin’ and Dreamin’, opgenomen in slechts een paar dagen, met hulp van bassiste Sarah Ferrell en drummer Greg Williams.
Een vervolg kon niet uitblijven en in 2021 ziet Tell Me How You Feel het licht. Zeventien aanstekelijke liedjes, met teksten die variëren van observaties over de huidige toestand in de USA, tot universele thema’s als hoop, liefde, de dood en de natuur. Opmerkelijk is het nummer met als titel Volendam; blijkbaar heeft het plaatsje enige indruk gemaakt. Verwacht echter geen palingsound: dit is onvervalste Americana, een zeer prettige mix van bluegrass en folk met prachtige vocale harmonieën.

 

The Lasses, Hemels folk duo!
Sterke harmonieën, loepzuivere zang en ongedwongen stemgeluid maken The Lasses een veelgevraagd duo in de internationale folkscene: van Schotland tot Amerika tot Japan. Margot Merah en Sophie Janna touren met hun geweldige folkballades afkomstig uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folktradities en intieme eigen liedjes de hele wereld over. Hun stemmen smelten prachtig samen in hun akoestische muziek waarbij je referenties zou kunnen maken met bijvoorbeeld Mary Black, McGarrigles, the Roches, Sandy Denny en Nathalie Merchant en Olabelle Reed. Van de laatste 3 staan er tevens ook songs op hun laatste album Undone. Door de bijzondere combinatie van hun stemmen en de mooie instrumentatie met bodhrán, gitaar en tenor ukelele blijf je luisteren. En met hun gevoelige liedjes, charmante podiumpresentatie en grappige verhalen weten The Lasses ieder publiek te raken. Centraal staat altijd de samenzang waarbij de stemmen elkaar perfect aanvullen en versterken.

Anna Coogan (usa)

Anna uit Ithaca, NY maar sinds kort woonachtig in NL was de afgelopen 10 jaar met enige regelmaat op tour door Nederland zowel onder eigen naam maar ook soms als bandlid van bijv. Johnny Dowd.

Ze heeft zich de afgelopen jaren nooit gecommitteerd aan één muziekstijl. Na ruim een jaar stilte keert ze vanmiddag terug naar haar roots; de akoestische folk en americana Anna’s stijl is altijd een beetje bitterzoet, haar stem is intens en helder met een mooie kleine snik en kraakje erin waarmee ze je meesleept in haar melancholie. Naast haar eigen werk heeft ze ook veel samengewerkt met collega muzikanten als Johnny Dowd en JD Foster (Calexico, Laura Cantrell) en tourde ze in de Noord Amerika ook veelvuldig met Lambchop en Fred Eaglesmith Haar album Nocturnal Among Us kwam in Nederland op nummer 1 binnen in de Euro Americana Charts en ook haar vervolgalbum The Nowhere Rome Sessions die ze opname met meester gitarist Daniele Fiaschi kreeg zeer goede kritieken.

Shadwick Wilde (usa)

Rejecting the constrictions of genre, Shadwick Wilde’s songs touch each other’s edges, but each brings its own distinct vision, strung together by the common thread of Wilde’s muscular poetry, emotive vocals, and unique style of upside-down, left-handed guitar playing.

Shadwick grew up in San Francisco, Havana, and Amsterdam astride his mother, an activist, poet, and filmmaker. At 18, Wilde left high school for an invitation to go on tour as a guitarist for D.C. hardcore band Iron Cross, of Dischord notoriety.

At age 23, Wilde entered an addiction recovery program, where he would write Unforgivable Things (2010), his first effort as a solo artist. The self-released demo would go out of print and disappear, but by this time Wilde had gone on to form Quiet Hollers as an outlet for his songwriting. Since 2013, the shapeshifting indie rock collective have released three LPs, toured Europe twice, and criss-crossed North America ad nauseam.

In 2020, Wilde wrote three albums of new material, recording one of them with producer and former Wilco drummer Ken Coomer, along with a cast of top Nashville session players. Another LP he recorded alone, on the Kentucky farm where he lives with his partner, psychologist and visual artist Sarah French-Wilde, and their young daughter. The third is a collaboration with current and former Quiet Hollers members.

trio Brent Beukelaer (be)

Brent Beukelaer brengt kleine unieke verhalen uit een alternatief universum dat net om de hoek ligt.

Met zijn nederlandstalige indie-muziek schept hij een kleurrijke wereld die warm en fris is tegelijk. Geïnspireerd door artiesten als Nick Drake, Spinvis, Boudewijn De Groot, The National en in het bijzonder Lieven Coppieters (met zijn legendarische album Jus d’Orange uit 1976).

In 2016 werd Brent de Belgische winnaar van de prestigieuze Nekka- wedstrijd en in het volgende jaar speelde hij onder andere op Dranouter Festival, in Het Depot (support Maaike Ouboter), de Arenberg (support Stoomboot) en de AB Club (support Walrus).

Het project borrelt nu al enkele jaren achter de schermen en in 2021 brengt Brent zijn debuutalbum uit. Wie deze wereld even helemaal beu is, is meer dan welkom in die van Brent Beukelaer.

Hiernaast is Brent zanger en frontman bij wijlen Barefoot And The Shoes (winnaar De Beloften, Jonge Wolven en de Maanrockrally) en The Radar Station (winnaar De Nieuwe Lichting 2020).

Tim Knol 

Zingen, liedjes schrijven, podcasts maken, een eigen label, parttime wandel- en gezondheidsguru; Tim Knol is een homo universalis schreef Aristoteles ooit in capitalis monumentalis. En wie zijn wij om de zoon van Nicomachus tegen te spreken!

Na zijn doorbraak op jonge leeftijd ging het hard met Tim. Pinkpop, Lowlands, raving reviews, de nieuwe Gram Parsons was geboren. Gelukkig was ie ook nog steeds jong toen hij voor het eerst van zijn wolk viel. Jong genoeg om te terug te veren en vooral, alle ervaringen te blijven verwerken in zijn muziek. De wanhoop in If My Mind Could Beat My Heart, de energie in zijn werk met punkband The Miseries, de rust en bezinning in evergreen Song for Grandma. We zijn als luisteraar met Tim mee gegroeid en onderwijl getrakteerd op een feilloze soundtrack.

“sunshine and hurricanes”

Vallen en opstaan langs het grillige hazenpad van de rock ‘n’ roll. Levenslessen worden getrokken as we sing. En Tim Knol is nog lang niet klaar met ons.

Tim Grimm (usa)

Tim Grimm was niet van plan om in 2020-2021 songs voor een nieuw album te schrijven en uit te brengen, maar dat was voordat de wereld op zijn kop werd gezet, voordat maskers en de anderhalve-meter maatschappij  de norm werden … voordat concerten geannuleerd en theaters gesloten werden… voordat de sociale angst en het sociale barbarisme van Trump’s presidentschap schijnbaar ondraaglijk werden – Grimm heeft vaak het gevoel dat alle liedjes liefdesliedjes of politieke liedjes zijn. En in tijden als deze zijn ze voor hem vaak één en dezelfde.

In de negen tracks op het album GONE zingt Tim Grimm  over dromen uit het verleden en heden, over persoonlijk en gemeenschappelijk verlies. In deze collectie songs beweegt hij behendig tussen duidelijke observaties en ongecompliceerde en verleidelijke metaforen.

Andre Manuel

Cabaretier en muzikant 
André Manuel:
“We hebben ploeteraars nodig die nieuwe dingen maken waar niemand wat van snapt. Daaruit komt later iets wat begrijpelijker is voor meer mensen.”

André Manuel is inhoudelijk, geestig, fantasierijk en gitzwart. Niemand laat hij onberoerd.

Nol Havens

Nol Havens is zanger van VOF de Kunst

De band werd opgericht in 1983. Meteen dat jaar stond de band, met als gezicht zanger Nol Havens,  op nummer 1 in de hitlijsten met ‘Suzanne’. ‘Suzanne’ blijkt een internationale hit en zo reist VOF de Kunst in 1984 als The Art Company maandenlang door bijna alle Europese landen. Van ‘Susanna’ worden wereldwijd drie miljoen exemplaren verkocht. Enkele jaren later wordt dit succes nog eens dunnetjes over gedaan met ‘Eén kopje koffie’ geschreven door Erik van Muiswinkel.

Op 31 mei 2021 verscheen ‘Doe mij maar alles’, het solo-album van Nol Havens. “Een levensdagboek”, zoals Nol het omschrijft.

Vele goede recensies waren zijn deel.

Frits Spits / Taalstaat : Één van de hoogtepunten van het jaar!

Soundz: “Een monument van een Nederlandstalige plaat”

Eric Devries

Het nieuwe solo-album Song & Dance Man van singer-songwriter Eric Devries is bijna volledig akoestisch. Een intiem en folky vierde album in een welhaast Bluegrass setting, waarmee Devries met verdieping een volledig verhaal vertelt. Hij is wars van commercie en houdt zich ver van gimmicks. In een tijd waarin alles lijkt te draaien om het streamen van single tracks, brengt Devries juist een volledig nieuw album uit. Alsof Engels zijn eerste taal is, schrijft hij verhalen
over mensen die al wat klappen hebben geïncasseerd in het leven: over menselijk onvermogen, verbroken relaties, drank en depressie. De tijd die tussen je vingers door glijdt, bezieling, het volgen van je dromen en je hart en over onvoorwaardelijke liefde. Een album met de nodige zelfspot, soms met de vraag of de singer-songwriter zélf de protagonist is of juist niet. Met producer en multi-instrumentalist Janos Koolen, contrabassist Lucas Beukers en violist Joost van Es nam Devries alle twaalf songs van dit nieuwe Americana album op. Overdubs worden beperkt tot waar Koolen nog een extra instrument ter hand neemt of waar Van Es meerdere vioolpartijen inspeelt. Sophie Janna (The Lasses) neemt de harmony vocalen voor haar rekening.